ROMANA        ENGLISH        ITALIANO         ESPANOL         DEUTSCH         FRANCAIS         PORTUGUESE         RUSSIAN  

 

Despre Teodor Vasile

   Text preluat din articolul „Interviu cu un Maestru" , pag. 24 - 26, Revista Lumea Feng Shui, din IUNIE/ IULIE, 2005

1. Ce v-a indreptat catre Feng Shui? O poveste de viata, o intamplare sau curiozitatea?
Pentru mine Feng Shui reprezinta un mod de abordare a vietii. Prin prisma dualitatii energiilor, acest mod de abordare este foarte apropiat de filosofia Artelor Martiale, astfel ca, atunci cand am luat prima oara contact cu aceasta milenara arta, am simtit ca undeva in strafundurile existentei mele, aceste elemente existau insamantate, ele nu asteptau decat momentul prielnic pentru a incolti. Nu pot spune ca este o intamplare anume care m-a facut sa urmez si aceasta cale. Cred mai degraba ca ea a venit ca o completare, ca o treapta pe cararea vietii mele.

2. Care a fost prima intalnire cu Feng Shui? Cum s-a produs?
Prima intalnire cu Feng Shui as putea spune ca a fost prin anul 1994 cand inca lucram ca cercetator in cadrul Centrului de Cercetare pentru Tehnologii Ecologice. In acea perioada finalizasem un curs cu Universitatea din Minessotta si eram in cautarea unor propuneri viabile privind ecosistemul urban si reconstructia ecologica a unui sit urban pentru zona Bucuresti, proiect care s-a aprobat, fiind implicat in cadrul colectivului care a lucrat la acel proiect. Proiectul a reunit o seama de cercetatori de prestigiu din mai multe domenii, sub conducerea dnei prof.univ.dr. Godeanu Marioara si consider ca a reprezentat un succes, el numindu-se „Statie pilot de reconstructie urbana". Pot spune cu certitudine ca atunci a fost primul contact cu arta Feng Shui. Multe din solutiile propuse atunci isi regaseau esenta in modul de abordare al acestei arte. Am avut multe de invatat atunci de la oamenii care faceau parte din colectivul acestui proiect. Nu gresesc cu nimic daca voi numi maestri pe acei profesori sau cercetatori care prin cunoasterea si daruirea lor, m-au facut sa vad elementele naturii si altfel decat simple trebuinte urbane. Dintre acesti oameni pot enumera pe Dna. Dr. Nina Musat, Dna. Arh. Elena Iliescu, cercetator principal biolog Victor Izvoranu, cercetator principal biolog Victor Girip si lista ar putea continua... .


3. Cum ati devenit Maestru Feng Shui? Cine v-a fost Maestru? Cum v-ati „construit"?

Este o intrebare delicata pentru mine, al carei raspuns ar putea nedreptati pe cineva anume. In trecutul meu am avut onoarea si marea sansa sa cunosc mai multi maestri si aici nu ma refer strict doar la Feng Shui, ci la acei maestri adevarati, autentici, aceia care mi-au daruit ceva, acea scanteie de lumina, acei oameni care au avut incredere in mine. In anul 2002 am primit gradul de Maestru si am fost inregistrat ca membru in cadrul Asociatiei Internationale de Feng Shui. Cand am ajuns in India am fost primit ca un Maestru. Stiti, se spune ca nimeni nu este profet in tara lui; consider ca am simtit intru totul aceasta sintagma. As vrea totusi sa reamintesc ca atat titlurile cat si onorurile internationale primite sunt datorate in primul rand daruirii maestrilor mei si incep a aminti printre ei pe: dl prof dr.Dan Seracu, dl prof. dr. Suresh Kumar Agarwal, dl. J.Bose, dl. Soong W. si lista ar putea continua cu cei cu care venind in contact, mi-au influentat intr-un fel sau altul destinul, ajutandu-ma sa ajung astazi ceea ce sunt.

4. Pare greu de crezut ca pe teritoriul Romaniei se afla maestri atat de tineri. Si nu sunteti singurul. Se poate vorbi de o scoala de Feng Shui romaneasca?
 Privind tineretea mea, o s-o iau ca pe un compliment. In ceea ce priveste daca sunt sau nu sunt singurul, cu certitudine nu. Exista in Romania destui practicanti ai acestei arte. Este normal insa sa vorbim despre cei pe care-i cunosc eu. In anul 2003 am pus bazele unei scoli de Feng Shui si de atunci si pana acum pot spune ca am avut cateva generatii de cursanti care practica aceasta arta. In timp, am devenit colegi si consider ca au obtinut experienta in acest domeniu. Multi dintre dansii au obtinut rezultate remarcabile, cum ar fi de exemplu, dna arhitect Mirela Petrescu, un om minunat si un specialist de exceptie care anul trecut a primit premiul de excelenta din partea unei publicatii de prestigiu. As vrea totusi sa se stie ca in tara mai exista si alte locuri unde se practica arta Feng Shui. Printre acesti practicanti, demni de remarcat si cu rezultate deosebite ii intalnim si pe dl.Arh. Dan Dimitriu si dl. Ing. Adrian Florea, care este si Maestru Qi-Qong de altfel. In afara de dansii mai sunt si alti oameni care practica aceasta arta, dar este normal sa nu-i cunosc pe toti. Totusi aceasta arta este la inceput de drum in Romania.

5. In SUA, Feng Shui, a fost adaptat, simplificat pentru a deveni comercial mai usor de inteles. Acest lucru se poate intampla si la noi?
Cred ca in S.U.A. a trebuit sa devina putin mai comercial. Nu cred ca pentru Romania este necesar sa fie simplificat. Eu unul sunt de parere ca ar trebui sa se creeze o abordare unicista a scolilor de Feng Shui si o adaptare a acestei arte la nevoile si idealurile oamenilor ce traiesc pe aceste meleaguri. Exista o arta ancestrala care l-a facut pe taranul roman sa creeze acel habitaclu optim pe care-l regasim in toate casele taranesti. Nu cred ca taranul roman, omul de rand atunci cand si-a construit casa, cu nevoile si greutatile sale, a avut ragazul sa invete mai intai raportul numarului de aur sau unghiurile de inclinare ale acoperisurilor. Cred ca toate acestea s-au facut prin ascultarea simturilor si respectarea legilor naturii. Cred cu tarie ca aici, pe aceste meleaguri exista un Feng Shui autohton care ilustreaza si evoca nevoile si idealurile acestor oameni. Abordarea unicista a acestor cutume locale, asociate principiilor traditionale ale artei Feng Shui, specifice spatiului asiatic, ne poate ajuta in crearea unor elemente specifice care sa aduca armonia, pacea si prosperitatea oamenilor ce traiesc in acest spatiu.

6. Ce credeti ca este acum Feng Shui pentru Romania?
Sincer, imi este teama sa spun ce reprezinta acum aceasta arta pentru romani. Chiar si dupa atatia ani, eu consider ca ne aflam la inceput de drum. In librarii se gasesc tot felul de lucrari ce provin din scoli diferite, curente diferite si chiar de ce nu, abordari diferite. Ce poate intelege publicul profan atunci cand va citi o lucrare in care se incearca descrierea unor solutii prin abordarea scolii Busolei, continua prin lecturarea unei lucrari in care apar pasaje din scoala Formelor si la sfarsit parcurge o lucrare privind astrologia Feng Shui si scoala celor Noua Stele Calatoare. Ce va intelege acel om oare? Publicul roman inca este in cautare si mi-e teama ca in viitorul apropiat sa nu se intample acelasi fenomen cu cel manifestat acum in terapiile complementare.

7. Are nevoie Romania acum de Feng Shui? De ce?
 V-as putea raspunde astfel: Au nevoie romanii de sanatate, de armonie, de pace si de prosperitate? Daca Da inseamna ca au nevoie si de Feng Shui.

8. Unele dintre deprinderile romanesti.... Credeti ca acestea ne-au marcat existenta ca natie?
 Nu uitati ca existenta noastra este marcata pana ca si de modul in care gandim, de ce spunem, de atitudinea noastra. Toate acestea creeaza un viitor pentru fiecare dintre noi. Ce sa mai spun despre locul in care ne nastem, crestem, mancam, iubim, intr-un cuvant traim. Este normal ca aceste cladiri, incepand de la forma, dimensiunile, orientarile si materialele din care sunt construite sa ne influenteze atat calitativ viata cat si de ce sa nu spunem, chiar si cat traim. In ceea ce priveste existenta ca natie, credeti-ma este mult prea mult ca sa-mi pot permite sa fac o speculatie in acest sens.

9. Ce credeti despre revista Lumea Feng Shui?
Este o revista de avangarda. Este salutar curajul de a introduce asa ceva pe piata romaneasca. Este o revista foarte buna dar, la momentul asta, cred eu, mult prea orientata catre realitatile altui spatiu. Cred ca un aer novator nu i-ar strica, poate un pic de mai mult interes privind viata sub toate aspectele ei, intalnita aici si acum in Romania de astazi, i-ar aduce cu certitudine un plus de succes si asa existent.

10. Dar despre Lillian Too?
 Un maestru veritabil, in voga si cu multa putere de munca. Este admirabila la cata energie are, la cat daruieste si mai ales la ceea ce lasa in urma sa. Este normal sa apara si voci de invidie, succesul are plata sa. Ceea ce admir cel mai mult la Lillian Too, este faptul ca si-a creat o echipa, o echipa cu totul si cu totul deosebita. Aceasta dovedeste ca este puternica si ca nu se teme sa daruiasca. Un alt lucru demn de laudat este faptul ca se straduieste sa creeze o abordare unicista a principiilor Feng Shui indiferent de sfera de influenta.

11. Cum v-a influentat Feng Shui viata?
 Nu se vede? Oare de ce mi-ati adresat tocmai mie aceste intrebari?

12. Aveti un obiect sau o tehnica Feng Shui care sa vi se para importanta, pe care le-ati recomanda tuturor?
Da. Acea tehnica se bazeaza pe trei elemente. Ele sunt liantul tuturor actiunilor noastre: CREDINTA, IUBIREA SI CURAJUL. Daca cititorii Dvs. vor respecta aceste trei elemente nu stiu cat de mari maestri vor deveni, dar cu certitudine vor aduce in jur prin simpla lor prezenta Pacea, Armonia si Prosperitatea.

13. Adeptul carei scoli sunteti?
Mi-e greu sa spun. As putea fi inclinat sa spun Vast Tu - scoala Indiana, sau poate sa ma refer la una dintre abordarile cele mai placute mie din arta Feng Shui - Scoala Formei, dar la fel de bine as putea spune de ce nu la arta autohtona de aici din aceasta tara, unde m-am nascut si m-am format. Tin sa reamintesc ca aceste elemente si credinte se regasesc in cutumele fiecarui popor, nu ramane decat sa le cautam. Cred ca astfel ne putem regasi si ca natie, incercand sa reinviem traditiile acestui popor.

14. Ce procedee recomandati pentru incepatori?
Cred ca le-am spus mai sus. Poate ca as mai completa cu ceva. Cel ce doreste sa abordeze aceasta arta trebuie sa incerce sa fie cat se poate de deschis si sa inteleaga ca intra in contact cu credintele si cultura unor civilizatii mult mai vechi decat crestinismul.

15. Definitie personala pentru termenul Feng Shui
 Un mod de a crea armonia, de a aduce pacea si Iubirea in viata oamenilor. Este atat de simplu si totusi... . De ce sa fim sanatosi cand putem sa ne complacem in boala?

16. O predictie pentru Feng Shui. Va avea traseul oricarui eveniment monden sau va evolua si va rezista in timp?
Cred ca evolutia acestei arte depinde de ceea ce se creeaza acum. Daca cei ce vor practica aceasta arta o vor face cu toata credinta, stiinta si curatenia sufleteasca, cu siguranta ea va dainui. Daca vor fi manati doar dintr-un pur interes material, prevad acelasi viitor sumbru ca si al medicinii complementare in Romania.

17. De ce „prinde" Feng Shui?
 Simplu, pentru ca este eficient si aplicat corect aduce schimbari imediate in toate planurile de manifestare ale fiintei umane.

18. Aparenta disputa dintre...
 Nu este justificata, fiind lipsita de orice fundament real. Ma bucur ca printre colegii si prietenii mei sunt multi arhitecti, medici, avocati, ingineri sau psihologi care aplica in viata lor de zi cu zi principiile acestei arte. In ceea ce priveste falsa disputa nu uitati de acel dicton specific romanilor. De multe ori este greu sa recunoastem ca nu cunoastem ceva, este mult mai usor sa spui despre cutare sau cutare ca nu are dreptate sau ca nu este bun. Eu totusi cred ca timpul este principalul factor care ne arata ceea ce suntem cu adevarat. Daca avem puterea sa privim in trecut si sa vedem ca am construit ceva care sa ajute cu adevarat la binele omenirii, atunci poate cel mai important pas a fost facut.

19. Pentru toti cititorii acestor randuri:

PACE, LUMINA si IUBIRE!

 



Link-uri Recomandate


 







 

 

Prima pagina | Despre Teodor Vasile | Ce este Feng Shui | Cursuri | Album Foto | Forum | Contact
Powered By STAR SOFT DESIGN (C) CopyRight 2022 CENTRUL DE PSIHOLOGIE APLICATA SI MEDICINA INTEGRATIVA DR. VASILE TEODOR SRL