ROMANA        ENGLISH        ITALIANO         ESPANOL         DEUTSCH         FRANCAIS         PORTUGUESE         RUSSIAN  

 

Școli tradiționale


"Este treaba Maestrului spiritual să îl facă pe discipol să simtă că
fără iubire, fără adevăr și lumină Viața este lipsită de sens și de roade.
Cel mai important lucru pe care îl face un Maestru spiritual pentru copiii săi
este să îi facă conștienți de ceva vast și infinit din interiorul lor,
care nu este nimic altceva decât Însuși Dumnezeu.
"
Sri Chinmov

Școala formelor

Se bazează pe forma, conturul, condițiile de mediu ale solului, plantelor si nu în ultimul rând, utilizează cele patru animale simbolice pentru a identifica un anumit teren. Această metodă estecompletată cu succes în combinație cu doctrina școlii busolei. Este ușor de înțeles și se folosește de instrumente pentru îmbunătățirea Chi-ului din casă.
Școala Formelor este cea mai veche școală de Feng Shui și ea a fost pentru prima dată explicată în Cartea clasică a îngropăciunii de la sfârșitul dinastiei Han (190- 220 d.Hr.). Conform acestei cărți, se spune că spiritele morților au o influență directă asupra vieții. Astfel chinezii aveau credința că viața membrilor unei familii, nașterea copiilor, dobândirea unei averi sau pierderea ei depindeau de locația și orientarea mormintelor strămoșilor.
Așa cum am spus inițial, Școala Formelor se ocupă de studiul formelor Pământului, mai exact de impactul pe care-l produce un loc asupra ființei umane. Aici întâlnim viziunile șamanice conform cărora toate formele de relief sunt asociate cu diverse animale - animalele având un rol caracteristic important, ele fiind asociate unor calități și însușiri spirituale. De aici învățații epocii recunoșteau tipurile de animale ce se regăseau în formele geomorfologice ale suprafeței pământului pentru a avea indicații asupra acelui loc și a efectului benefic sau malefic, pe care îl putea produce asupra omului.
Elementele naturale, pietrele, lucrurile create de oameni, toate acestea pot întruchipa anumite animale.
Cunoscând aceste lucruri, putem deduce care forme din natură pot avea o influență pozitivă sau negativă asupra noastră, dacă există structuri care creează energii benefice sau distructive.

Școala sectei budiste tantrice „Pălăria Neagră”(Prof. Lin)

Aceasta este o versiune modernă de Feng Shui, dezvoltată în America, un hibrid între Budismul Tibetan, Taoism și Feng Shui-ul tradițional. Este folosit octogonul Pa Kua și, pentru a determina ariile din casă, acesta este așezat pe ușa de intrare din fața casei. Ca principiu are la bază designul de interior, unde logica, intuiția și procedeele mistice au un cuvânt important de spus.Reprezintă o școală exclusivistă și multe dintre principiile aplicate în cadrul doctrinelor sale sunt în contradicție cu doctrinele respectate de școlile tradiționale de Feng Shui. Cu toate acestea, Școala sectei budiste tantrice Pălăria Neagră reprezintă o putere în interiorul Statelor Unite.


Școala stelei zburătoare

Este o îmbinare de succes a numerologiei cu astrologia, bazată pe calcule matematice și logice, pentru a determina influențele anuale sau destinul unei persoane. Sunt folosite cele 9 numere din pătratul magic Luo Shu, pătrat regăsit în China acum sute de ani, pe spatele unei broaște țestoase. Fiecare rând al acestui pătrat are un aranjament unic. Fiecare număr reprezintă un model energetic diferit și regăsit ca atare în cadrul Sistemului Solar. Armonia lor globală este datorată faptului că, indiferent din ce direcție am încerca să adunăm câte trei numere, se ajunge în final la aceeasi sumă, respectiv numărul 15. Pe măsură ce timpul curge, aranjamentul numerelor din pătratul magic se schimbă, aceasta putând avea loc inclusiv la fiecare oră, zi, lună, an. Atunci când incercăm să aflăm zonele favorabile din casă cu ajutorul pătratului stelelor zburătoare trebuie să știm să împărțim zonele în forma feliei de pizza, nu în pătrate. Există 9 tipuri diferite de diagrame stea zburătoare, în funcție de numărul din centru, numit numărul Kua, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8 și 9. Cele 8 numere Kua sunt împărțite în două grupe, 1, 3, 4 și 9 sunt în grupul Estic iar 2, 6, 7 și 8 în grupul Vestic.

Scoala celor 9 stele

Este un sistem astrologic care se folosește de datele de nastere pentru a determina tipul de personalitate sau comportamentul unei persoane. Acest sistem nu determină însă, și elementul personal sau direcția auspiciilor. În sistemul celor 9 stele Chi există așa numita energie Chi a mișcării, care ne poate spune atunci când călătorim într-o anumită direcție dacă aceasta este favorabilă sau nu pentru numărul Principal al acelei perioade de timp.

492
357
816

Dacă privim la pătratul celor 9 stele Chi de deasupra, este important să reținem mișcarea de la o căsuță la cealaltă. Începem cu numărul 3, deoarece este Chen din Pa Kua care reprezint㠓pădure tânăr㔠sau “primăvară timpurie”, cu alte cuvinte, noi începuturi. Mergem apoi spre Sun (4), “pădure matură”, de aici către Tai Chi (5), apoi către Chien (6), Tui (7), Ken (8), Li (9) si apoi către Kan (1) și Kun (2), care în Pa Kua reprezintă mama sau alimentarea, încărcarea. Aceasta este mișcarea chi-ului în fiecare secundă, minut, oră, zi și an. Începe întotdeauna la Chen și sfârșește la Kun, locul în care ne oprim pentru a ne reîncărca înainte de a porni din nou.


Școala celor 8 Palate

Școala celor 8 palate reprezintă cea mai populară metodă de Feng Shui din Asia. Cu ajutorul acestui sistem se pot determina direcțiile favorabile și nefavorabile pentru o persoană și pentru o locuință; se spune că fiecare dintre cele opt puncte cardinale posedă un anumit tip de Chi. Veși stabili astfel compatibilitatea unei persoane cu locuința sa și cu cei apropiați. Trebuie să știm care este numărul nostru Kua personal, acesta fiind cheia care deschide direcțiile și locațiile favorabile sau nefavorabile. Această metodă, deși este simplă, este foarte puternică, deoarece o putem folosi oriunde și oricând avem nevoie de noroc.


Școala Busolei

Denumirea este generică chinezii spunându-i Liqi Pai, și s-ar traduce corect prin "Școala Tiparelor Chi-ului". În cadrul său sunt asociate metodele clasice prin care se pot studia efectele timpului (forțele cerești) și ale spațiului (forțele pământești) asupra unnui individ. În general, pentru a stabili cea mai bună locație și direcție a unei persoane, practicanții acestei școli folosesc direcțiile indicate de busolă asociate cu cele opt semne distinctive ale anului de naștere, octogonul Pa Kua, trigramele I Ching, teoria celor cinci elemente și astrologia chineză.
Originile I-Ching se află în Antichitatea mitică, sub forma unei cărți de divinație și de înțelepciune. Hexagramele I-Ching sunt constituite din linii (până la 6), una deaspura celeilalte, întregi (-) sau întrerupte (- -). Linia întreruptă reprezintă principiul Yin (femeia), iar principiul Yang (bărbatul) este reprezentat printr-o linie continuă. Ele pot fi schimbătoare sau neschimbătoare (o linie Yin se poate schimba într-o linie Yang și invers). Astfel, întelegerea textelor I-Ching constă în interpretarea/înțelegerea liniilor întregi sau întrerupte, aflate în relație, unele cu altele.
Hexagramele își au originea în Trigrame (cu trei linii) care există în 8 combinații posibile de câte trei linii (întregi sau întrerupte). Hexagramele sunt în număr de 64 (8x8).
Fiecare din cele 8 trigrame au întelesuri diferite, poziționarea lor putând însemna noroc sau ghinion.
Hexagramele conțin simboluri și idei din natură, societate sau individ. Cele șase linii ale hexagramei conțin trei elemente: un simbol, un eveniment și o judecată. Atunci când consultăm I-Ching înainte de a lua o anumită decizie, hexagramele ne oferă sfaturi înțelepte, avertizări și alte previziuni specifice pentru ce va urma, inclusiv sfaturi dacă este bine să acționăm, să mai așteptăm ori să nu mai acționăm deloc.
Fiecare hexagramă conține patru trigrame (două trigrame primare și două nucleare), fiecare trigramă având un atribut, un simbol și o caracteristică și fac referire la cele cinci elemente: Apă, Lemn, Foc, Pământ sau Metal.
În practica Feng Shui este foarte important simbolismul. În China, casele și clădirile sunt decorate cu motive care aduc prosperitate (auspicii), statui imense ale unor creaturi celeste protectoare care flachează ușile de intrare ale clădirilor foarte mari și chiar și dalele de pe jos au încrustate în ele simboluri aducătoare de noroc.

Școala celor patru stâlpi ai Destinului

Din punctul de vedere al calendarului chinezesc, orice moment poate fi exprimat în termenii a patru perechi de elemente: două ale anului, două ale lunii, două ale zilei și două ale orei. Aceasta se regăsește sub denumirea de Arta Celor Patru Stâlpi ai Destinului.
Fiecăruia dintre cei patru stâlpi ai destinului îi corespund două elemente, fapt pentru care sunt denumiți “tulpina cereasc㔠și “ramura pământească”. Cei patru stâlpi, cu câte două elemente aferente fiecăruia fac în total 8 elemente; însă de regulă un element lipsește sau este insuficient și astfel, îmbunătățirea acestui element este ceea ce se numește îmbunătățirea Feng Shui-ului unei persoane.

Direcții

Elemente

Est și Sud-est

Lemn

Sud

Foc

Nord

Apă

Vest și Nord-vest

Metal

Sud-est și Nord-est

Pământ


Putem folosi această tehnică atunci când dorim să avem o privire de ansamblu asupra vieții unei persoane și când dorim să-i oferim anumite sfaturi în legătură cu acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă în decursul vieții sale. Putem afla, folosind cei patru stâlpi, ce gen de relație are acea persoană cu părinții, cu prietenii, cu partenerul de viață, la serviciu, către ce domeniu ar fi bine să-și îndrepte cariera, dacă un anumit moment este sau nu favorabil pentru a începe o afacere nouă, previziuni în ceea ce priveste sănătatea și multe altele.

Ce ne poate arăta fiecare dintre cei patru stâlpi?

- stâlpul anului : familie și societate
- stâlpul lunii: copilăria timpurie și relația cu părinții
- stâlpul zilei: despre persoana analizată și relația acesteia cu partenera/partenerul de viață
- stâlpul orei: cariera, relația cu copiii și bătrânețea. Link-uri Recomandate


  

 

Prima pagina | Despre Teodor Vasile | Ce este Feng Shui | Cursuri | Album Foto | Forum | Contact
Powered By STAR SOFT DESIGN (C) CopyRight 2022 CENTRUL DE PSIHOLOGIE APLICATA SI MEDICINA INTEGRATIVA DR. VASILE TEODOR SRL