ROMANA        ENGLISH        ITALIANO         ESPANOL         DEUTSCH         FRANCAIS         PORTUGUESE         RUSSIAN  

 

Articol - Simboluri si energetica formelor in Bucuresti


Simboluri si energetica formelor in Bucuresti

Denumirea generica de Feng Shui ne duce cu gandul, fara sa vrem, catre indepartata Asie, cu influentele sale culturale, cutumele si multitudinea de religii, ceea ce ne face ades sa ne punem intrebarea: oare aceste principii sunt valabile si pentru noi? Oare nu difera? Ei bine, in esenta, aceste principii nu difera; solutiile  privind stoparea problemelor au fost altele, diferind de la popor la popor. Este de ajuns sa privim putin catre credintele si cutumele poporului nostru, si vom vedea o multime de elemente si simboluri similare celor chinezesti, ce vizeaza cu precadere protejarea fata de actiunile malefice. In acest numar vom vorbi despre troite, una dintre cele mai cunoscute forme arhaice de protectie la care a apelat acest popor in decursul istoriei sale.

Ceea ce noi numim cu termenul general de „troita” (termen valabil pe intreg teritoriul romanesc) poarta regional diverse alte denumiri, precum „cruci la rascruci” (in Moldova), „icoane” (in judetul Valcea) sau „rugi” (in tinutul Padurenilor). Peste tot, insa, dincolo de regionalismele specifice zonei, este unanim acceptata denumirea de „troita” pentru a defini monumentele sculptate in piatra sau cioplite in lemn inchinate in special eroilor sau care au rol de protectie; de asemenea, tot denumirea de „troita“ este folosita si pentru formele arhitecturale prevazute cu un izvor de apa sau o fantana, desi ele difera destul de mult de formele arhaice; in afara acestora, regasim si o a treia forma de reprezentare: incaperi zidite in interiorul carora sunt amplasate icoane sau picturi murale, atat interioare, cat si pe peretii exteriori. 

Ca si in cazul altor monumente sacre, locul de amplasare al troitelor nu este intamplator (spre deosebire de cele funerare, care se pun la patruzeci de zile de la moartea defunctului, la mormant, alaturi de stalp sau de cruce).

Troitele erau (si, partial, mai sunt si astazi) construite, de obicei, in centrul asezarilor satesti, la intrarea sau iesirea din acestea sau la rascruci de drumuri; centrul satului fiind el insusi o rascruce, un loc de intalnire a tuturor liniilor reale si imaginare. Amplasarea troitelor la intrarea sau iesirea din localitati (inca uzuala in numeroase regiuni ale tarii) urmareste protectia spatiului si apararea impotriva fortelor malefice de orice natura.

In viziunea arhaica, acele locuri de maxima tensiune a energiilor universale erau, de obicei, dominate de spiritele raului, ale intunericului, ale taramului subteran.

Acolo apareau demonii in cele mai diverse metamorfozari, acolo aveau loc, in anumite nopti, sabaturile si confruntarile dintre fortele malefice, acolo omul nu mai era in siguranta si, odata cu el, se afla in pericol intregul lui univers. Spre a inlatura aceste pericole, provocate de spiritele nelinistite si de fortele malefice, spre a instaura domnia fortelor binelui asupra raului, s-a creat obiceiul, din cele mai vechi timpuri (folosindu-se un anume ritual), sa se construiasca, in vederea indeplinirii unor functii magice sau religioase, IWC Replica in chiar centrele de maxima perturbare ale acestor energii, coloane ale cerului, altare de sacrificii, troite sau numai cruci – ca simboluri uranice, solare, divin-celeste.

 



Link-uri Recomandate


 







 

 

Prima pagina | Despre Teodor Vasile | Ce este Feng Shui | Cursuri | Album Foto | Forum | Contact
Powered By STAR SOFT DESIGN (C) CopyRight 2022 CENTRUL DE PSIHOLOGIE APLICATA SI MEDICINA INTEGRATIVA DR. VASILE TEODOR SRL