ROMANA        ENGLISH        ITALIANO         ESPANOL         DEUTSCH         FRANCAIS         PORTUGUESE         RUSSIAN  

 

APLICAȚII - GRADINA

    Filosofia Feng Shui spune ca toate lucrurile din jurul nostru poseda o energie vitala, care circula in interiorul spatiului în care traim si care ne influenteaza viata.
Cum plantele au un puternic camp energetic si ele se subordoneaza celor cinci elemente si influenteaza corespunzator elementul caruia ii apartin, starea de bine a celor din jur. Cand cumparam plante este bine sa ne ascultam intuitia si sa alegem pur si simplu plantele care ne plac. Doar asa vom obtine echilibrul de care avem nevoie.

In ceea ce priveste Yin si Yang, simbolul taoist al universului redat prin doua lacrimi asemanatoare prinse intr-un cerc, acesta reprezinta doua contraste care nu ar putea exista niciodata unul fara celalalt, filosofia orientala accepta faptul ca noaptea, intunericul, femeia nu ar putea exista fara zi, lumina, barbat - cele doua forte / energii, sunt complementare.

Gradinile amenajate dupa principiile Feng Shui sunt mai aproape ca aspect de gradinile englezesti care nu necesita ingrijiri deosebite sau de cele cu pietre, decat de gradinile europene formale, supraincarcate si artificiale, caracterizate prin elemente mai putin naturale cum ar fi colturile foarte ascutite, unghiurile si liniile drepte.
Cand incepeti amenajarea gradinii, nu uitati de cele trei concepte principale ale artei Feng Shui:
1. Curgerea energiei (formele ondulate, curbe sunt benefice, pe cand liniile drepte sunt negative)
2. Echilibrul dintre Yin (intuneric, moale, pasiv) si Yang (lumina, tare, activ)
3. Relatiile pozitive sau distructive dintre cele cinci elemente din feng shui: lemn, foc, pamant, metal si apa.

Plantele Yang

Plantele pot avea efecte variate, în functie de forma lor generala, de forma frunzelor si a florilor, ori de culoarea lor. Plantele cu frunze ascutite, de exemplu, cum este crinul pacii - Spathiphyllum - este mai degraba yang si ajuta la miscarea mai rapida a energiei chi. Plantele cu tepi, cum sunt cactusii, atrag energia focului, pe cand cele târâtoare, ca Selaginella, produc energia pamantului; plantele cu frunze mici, rotunde, atrag energia metalului, iar plantele atârnătoare, cum este iedera, atrag energia apei. O planta tipica yang este Dracaena marginata, care poate fi plasata în coltul camerei pentru a stimuta energia chi; ea combina doua elemente, lemnul oi focul, prin forma sa dreapta oi frunzele lungi, cu vîrfuri ascutite.

Plante Yin

- planta Monstera deliciosa este considerata a fi yin si este deci o specie perfecta pentru zonele carora trebuie sa li se restaureze calmul si pacea, mai ales cele din sud, sud-est si nord-est.
- planta paianjen, Chlorophytum comosum, este ideala pentru zonele din nord.

Flori care sporesc energia chi

În functie de culoarea si forma lor, florile vor mari cantitatea de energie chi în anumite zone particulare.
o Laleaua - poarta energia metalului; lalelele rosii creeaza o atmosfera romantica, iar cele roz aduc placere.
o Iris - este asociat cu vitalitatea, pasiunea si energia libera.
o Floarea soarelui - are energia focului si o deosebit de mare putere de a stabiliza energiile.
o Garoafa - cele roz si rosii maresc gradul de romantism si placere, pe când cele albe dau demnitate si serenitate.
o Anemona - este asociata cu energia metalului; cele rosii, asezate într-o baie orientata spre sud, ajuta la mentinerea energiei chi.
o Narcisa - cele albe aduc liniste daca sunt plasate înspre nord, demnitate înspre nord-vest si motivatie si vointa înspre nord-est.
o Mimosa - cu abundenta de flori mici, asemanatoare mingiilor, mimosa creste energia chi, daca planta este plasata în centrul casei.
o Crinul - florile, care au vîrfurile orientate în jos dau un sentiment de stabilitate oi pot fi folosite pentru a aduce liniste într-o zona mult prea agitata a casei.
o Trandafirii - cei rosii cresc energia chi în ceea ce priveste romantismul si personalitatea, mai ales daca sînt plasa?i în partea de vest a casei.


Ghid feng shui pentru gradina

o NORD: creativitate, dezvoltare personala, idei noi, inspiratie, cariera, muzica, arta. Folositi elemente de apa. Loc bun pentru: iaz, piscina, jacuzzi, magazie pentru instrumente de gradinarit din metal. Forme: ondulate, curbe. Evitati: elemente din piatra, lut, pământ.
o NORD-EST: cunoaștere, înțelepciune, meditatie/lectura, dezvoltare interioara, spirituala si intelectuala, natura. Folositi elemente de pământ. Loc bun pentru: bănci de piatra, amenajarea unei grădini cu pietre, depozitarea echipamentului pentru repara?ii, amplasarea de bolovani sau pietre, statui, cărămida, orice obiect facut din pământ. Forme: suprafete joase oi plate. Evitati: plantele oi copacii.
o EST: viata noua, plante noi, renaștere si întinerire, armonie, sănătate, viata de familie, nutritie, însanatooire. Folositi elemente de lemn. Loc bun pentru: plantarea pomilor fructiferi si nu numai, a plantelor medicinale, amenajarea unor spatii de joaca, sauna, efectuarea de exercitii tai chi. Forme: coloane, cilindrice. Evitati: accesorii, unelte si mobilier de gradina din metal, flori albe.
o SUD-EST: bogatie, abundenta, posesii materiale, comunicare. Folositi: elemente de lemn. Loc bun pentru: cultivarea plantelor si a florilor sau cresterea pestilor. Forme: cilindrice, stâlpi, coloane sau colonade. Evitati: accesorii, unelte oi mobilier de gradina din metal, flori albe
o SUD: oportunitati, vise, aspiratii, premii, faima, recunoaștere, realizari, fericire, longevitate, festivitati. Folositi elemente de foc. Loc bun pentru: gratar, foc, arderea frunzelor uscate, plantarea pomilor oi a florilor. Forme: ascutite, triunghiulare. Evitati: elementele de apa cum ar fi iazurile, cascadele sau fântânile.
o SUD-VEST: căsătorie, iubire, maternitate, dragoste, relatii, parteneriat. Folosi?i elemente de pământ. Loc bun pentru: amenajarea unui loc de luat cina, terenuri de sport. Forme: suprafete joase, plate. Evitati: mobilierul de lemn pentru terase, chioocurile de gradina, gardurile si portile, culoarea verde.
o VEST: copii, creativitate, recolta, socializare oi distractie. Folositi elemente de metal. Loc bun pentru: amenajarea unui spatiu de recreere, bar, locul de joaca al copiilor, loc bun pentru odihna, convalescenta, plaja. Forme: cercuri si arce de cerc. Evitati: gratare de barbeque, piramide, flori rosii.
o NORD-VEST: comert, interese din afara casei, calatorii internationale, paternitate, mentori si binefăcători, oameni care ajuta, suporteri. Folositi elemente din metal. Loc bun pentru: statuete ale unor zeitati, îngeri, heruvimi, animale, siraguri cu clopotei. Forme: cercuri si arcuri de cerc. Evitati: gratare de barbeque, piramide, flori rosii.

 Link-uri Recomandate


  

 

Prima pagina | Despre Teodor Vasile | Ce este Feng Shui | Cursuri | Album Foto | Forum | Contact
Powered By STAR SOFT DESIGN (C) CopyRight 2022 CENTRUL DE PSIHOLOGIE APLICATA SI MEDICINA INTEGRATIVA DR. VASILE TEODOR SRL