"Este treaba Maestrului spiritual sã îl facã pe discipol sã simtã cã fãrã iubire, fãrã adevãr ºi luminã Viaþa este lipsitã de sens ºi de
roade. Cel mai important lucru pe care îl face un Maestru spiritual
pentru copiii sãi este sã îi facã conºtienþi de ceva vast ºi infinit din
interiorul lor, care nu este nimic altceva decât Însuºi Dumnezeu." Sri Chinmov
ªcoala formelor
Se bazeazã pe forma, conturul, condiþiile de mediu ale solului, plantelor si nu în ultimul rând, utilizeazã cele patru animale simbolice pentru a identifica un anumit teren. Aceastã metodã estecompletatã cu succes în combinaþie cu doctrina ºcolii busolei. Este uºor de înþeles ºi se foloseºte de instrumente pentru îmbunãtãþirea Chi-ului din casã. ªcoala Formelor este cea mai veche ºcoalã de Feng Shui ºi ea a fost pentru prima datã explicatã în Cartea clasicã a îngropãciunii de la sfârºitul dinastiei Han (190- 220 d.Hr.). Conform acestei cãrþi, se spune cã spiritele morþilor au o influenþã directã asupra vieþii. Astfel chinezii aveau credinþa cã viaþa membrilor unei familii, naºterea copiilor, dobândirea unei averi sau pierderea ei depindeau de locaþia ºi orientarea mormintelor strãmoºilor. Aºa cum am spus iniþial, ªcoala Formelor se ocupã de studiul formelor Pãmântului, mai exact de impactul pe care-l produce un loc asupra fiinþei umane. Aici întâlnim viziunile ºamanice conform cãrora toate formele de relief sunt asociate cu diverse animale - animalele având un rol caracteristic important, ele fiind asociate unor calitãþi ºi însuºiri spirituale. De aici învãþaþii epocii recunoºteau tipurile de animale ce se regãseau în formele geomorfologice ale suprafeþei pãmântului pentru a avea indicaþii asupra acelui loc ºi a efectului benefic sau malefic, pe care îl putea produce asupra omului. Elementele naturale, pietrele, lucrurile create de oameni, toate acestea pot întruchipa anumite animale. Cunoscând aceste lucruri, putem deduce care forme din naturã pot avea o influenþã pozitivã sau negativã asupra noastrã, dacã existã structuri care creeazã energii benefice sau distructive.
Aceasta este o versiune modernã de Feng Shui, dezvoltatã în America, un hibrid între Budismul Tibetan, Taoism ºi Feng Shui-ul tradiþional. Este folosit octogonul Pa Kua ºi, pentru a determina ariile din casã, acesta este aºezat pe uºa de intrare din faþa casei. Ca principiu are la bazã designul de interior, unde logica, intuiþia ºi procedeele mistice au un cuvânt important de spus.Reprezintã o ºcoalã exclusivistã ºi multe dintre principiile aplicate în cadrul doctrinelor sale sunt în contradicþie cu doctrinele respectate de ºcolile tradiþionale de Feng Shui. Cu toate acestea, ªcoala sectei budiste tantrice Pãlãria Neagrã reprezintã o putere în interiorul Statelor Unite.
ªcoala stelei zburãtoare
Este o îmbinare de succes a numerologiei cu astrologia, bazatã pe calcule matematice ºi logice, pentru a determina influenþele anuale sau destinul unei persoane. Sunt folosite cele 9 numere din pãtratul magic Luo Shu, pãtrat regãsit în China acum sute de ani, pe spatele unei broaºte þestoase. Fiecare rând al acestui pãtrat are un aranjament unic. Fiecare numãr reprezintã un model energetic diferit ºi regãsit ca atare în cadrul Sistemului Solar. Armonia lor globalã este datoratã faptului cã, indiferent din ce direcþie am încerca sã adunãm câte trei numere, se ajunge în final la aceeasi sumã, respectiv numãrul 15. Pe mãsurã ce timpul curge, aranjamentul numerelor din pãtratul magic se schimbã, aceasta putând avea loc inclusiv la fiecare orã, zi, lunã, an. Atunci când incercãm sã aflãm zonele favorabile din casã cu ajutorul pãtratului stelelor zburãtoare trebuie sã ºtim sã împãrþim zonele în forma feliei de pizza, nu în pãtrate. Existã 9 tipuri diferite de diagrame stea zburãtoare, în funcþie de numãrul din centru, numit numãrul Kua, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8 ºi 9. Cele 8 numere Kua sunt împãrþite în douã grupe, 1, 3, 4 ºi 9 sunt în grupul Estic iar 2, 6, 7 ºi 8 în grupul Vestic.
Scoala celor 9 stele
Este un sistem astrologic care se foloseºte de datele de nastere pentru a determina tipul de personalitate sau comportamentul unei persoane. Acest sistem nu determinã însã, ºi elementul personal sau direcþia auspiciilor. În sistemul celor 9 stele Chi existã aºa numita energie Chi a miºcãrii, care ne poate spune atunci când cãlãtorim într-o anumitã direcþie dacã aceasta este favorabilã sau nu pentru numãrul Principal al acelei perioade de timp.
4
9
2
3
5
7
8
1
6
Dacã privim la pãtratul celor 9 stele Chi de deasupra, este important sã reþinem miºcarea de la o cãsuþã la cealaltã. Începem cu numãrul 3, deoarece este Chen din Pa Kua care reprezintã “pãdure tânãrã” sau “primãvarã timpurie”, cu alte cuvinte, noi începuturi. Mergem apoi spre Sun (4), “pãdure maturã”, de aici cãtre Tai Chi (5), apoi cãtre Chien (6), Tui (7), Ken (8), Li (9) si apoi cãtre Kan (1) ºi Kun (2), care în Pa Kua reprezintã mama sau alimentarea, încãrcarea. Aceasta este miºcarea chi-ului în fiecare secundã, minut, orã, zi ºi an. Începe întotdeauna la Chen ºi sfârºeºte la Kun, locul în care ne oprim pentru a ne reîncãrca înainte de a porni din nou.
ªcoala celor 8 Palate
ªcoala celor 8 palate reprezintã cea mai popularã metodã de Feng Shui din Asia. Cu ajutorul acestui sistem se pot determina direcþiile favorabile ºi nefavorabile pentru o persoanã ºi pentru o locuinþã; se spune cã fiecare dintre cele opt puncte cardinale posedã un anumit tip de Chi. Veºi stabili astfel compatibilitatea unei persoane cu locuinþa sa ºi cu cei apropiaþi. Trebuie sã ºtim care este numãrul nostru Kua personal, acesta fiind cheia care deschide direcþiile ºi locaþiile favorabile sau nefavorabile. Aceastã metodã, deºi este simplã, este foarte puternicã, deoarece o putem folosi oriunde ºi oricând avem nevoie de noroc.
ªcoala Busolei
Denumirea este genericã chinezii spunându-i Liqi Pai, ºi s-ar traduce corect prin "ªcoala Tiparelor Chi-ului". În cadrul sãu sunt asociate metodele clasice prin care se pot studia efectele timpului (forþele cereºti) ºi ale spaþiului (forþele pãmânteºti) asupra unnui individ. În general, pentru a stabili cea mai bunã locaþie ºi direcþie a unei persoane, practicanþii acestei ºcoli folosesc direcþiile indicate de busolã asociate cu cele opt semne distinctive ale anului de naºtere, octogonul Pa Kua, trigramele I Ching, teoria celor cinci elemente ºi astrologia chinezã. Originile I-Ching se aflã în Antichitatea miticã, sub forma unei cãrþi de divinaþie ºi de înþelepciune. Hexagramele I-Ching sunt constituite din linii (pânã la 6), una deaspura celeilalte, întregi (-) sau întrerupte (- -). Linia întreruptã reprezintã principiul Yin (femeia), iar principiul Yang (bãrbatul) este reprezentat printr-o linie continuã. Ele pot fi schimbãtoare sau neschimbãtoare (o linie Yin se poate schimba într-o linie Yang ºi invers). Astfel, întelegerea textelor I-Ching constã în interpretarea/înþelegerea liniilor întregi sau întrerupte, aflate în relaþie, unele cu altele. Hexagramele îºi au originea în Trigrame (cu trei linii) care existã în 8 combinaþii posibile de câte trei linii (întregi sau întrerupte). Hexagramele sunt în numãr de 64 (8x8). Fiecare din cele 8 trigrame au întelesuri diferite, poziþionarea lor putând însemna noroc sau ghinion. Hexagramele conþin simboluri ºi idei din naturã, societate sau individ. Cele ºase linii ale hexagramei conþin trei elemente: un simbol, un eveniment ºi o judecatã. Atunci când consultãm I-Ching înainte de a lua o anumitã decizie, hexagramele ne oferã sfaturi înþelepte, avertizãri ºi alte previziuni specifice pentru ce va urma, inclusiv sfaturi dacã este bine sã acþionãm, sã mai aºteptãm ori sã nu mai acþionãm deloc. Fiecare hexagramã conþine patru trigrame (douã trigrame primare ºi douã nucleare), fiecare trigramã având un atribut, un simbol ºi o caracteristicã ºi fac referire la cele cinci elemente: Apã, Lemn, Foc, Pãmânt sau Metal. În practica Feng Shui este foarte important simbolismul. În China, casele ºi clãdirile sunt decorate cu motive care aduc prosperitate (auspicii), statui imense ale unor creaturi celeste protectoare care flacheazã uºile de intrare ale clãdirilor foarte mari ºi chiar ºi dalele de pe jos au încrustate în ele simboluri aducãtoare de noroc.
ªcoala celor patru stâlpi ai Destinului
Din punctul de vedere al calendarului chinezesc, orice moment poate fi exprimat în termenii a patru perechi de elemente: douã ale anului, douã ale lunii, douã ale zilei ºi douã ale orei. Aceasta se regãseºte sub denumirea de Arta Celor Patru Stâlpi ai Destinului. Fiecãruia dintre cei patru stâlpi ai destinului îi corespund douã elemente, fapt pentru care sunt denumiþi “tulpina cereascã” ºi “ramura pãmânteascã”. Cei patru stâlpi, cu câte douã elemente aferente fiecãruia fac în total 8 elemente; însã de regulã un element lipseºte sau este insuficient ºi astfel, îmbunãtãþirea acestui element este ceea ce se numeºte îmbunãtãþirea Feng Shui-ului unei persoane.
Direcþii
Elemente
Est ºi Sud-est
Lemn
Sud
Foc
Nord
Apã
Vest ºi Nord-vest
Metal
Sud-est ºi Nord-est
Pãmânt
Putem folosi aceastã tehnicã atunci când dorim sã avem o privire de ansamblu asupra vieþii unei persoane ºi când dorim sã-i oferim anumite sfaturi în legãturã cu acþiunile pe care ar trebui sã le întreprindã în decursul vieþii sale. Putem afla, folosind cei patru stâlpi, ce gen de relaþie are acea persoanã cu pãrinþii, cu prietenii, cu partenerul de viaþã, la serviciu, cãtre ce domeniu ar fi bine sã-ºi îndrepte cariera, dacã un anumit moment este sau nu favorabil pentru a începe o afacere nouã, previziuni în ceea ce priveste sãnãtatea ºi multe altele.
Ce ne poate arãta fiecare dintre cei patru stâlpi?
- stâlpul anului : familie ºi societate - stâlpul lunii: copilãria timpurie ºi relaþia cu pãrinþii - stâlpul zilei: despre persoana analizatã ºi relaþia acesteia cu partenera/partenerul de viaþã - stâlpul orei: cariera, relaþia cu copiii ºi bãtrâneþea.