APLICAÞII - HOLURILE
Casa in care locuim o putem asocia cu o prelungire a corpului nostru energetic; ea trebuie sa functioneze ca un tot unitar si, bineinteles, trebuie sa satisfaca nevoile si aspiratiile noastre pe un timp cat mai indelungat. Se cunoaste faptul ca energiile se gasesc intr-o permanenta schimbare, acest fapt influentand in mod direct si viata noastra.
Daca putem face o comparatie intre camere si chakrele din organism, am putea merge mai departe si am putea compara si holurile cu niste meridiane, care permit chi-ului sa circule in si din camere.
Pentru ca chi-ul sa circule nestingherit si eficient prin casa dumneavoastra, holurile trebuie sa fie cat mai libere posibil, asa incat chi-ul sa curga constant. Chi-ul care circula prea repede pe un hol poate da senzatia de presiune in casa dumneavoastra si membrii familiei pot deveni nervosi si tensionati. Chi-ul care se deplaseaza prea incet poate avea efectul opus pe termen lung; persoanele care locuiesc acolo pot sa se simta obosite, apatice si lipsite de initiativa.
Viteza cu care circula chi-ul de-a lungul unui hol depinde de forma si marimea acestuia. Un flux consistent si nestingherit va echilibra si mai mult chi-ul din camerele dumneavoastra, rezultand o viata mai echilibrata in toate aspectele ei, de la relatii de familie si pana la sex si bunastare financiara.
Culoarele inguste fara ferestre sau usi
Culoarele inguste fara usi si ferestre nu-i lasa chi-ului decat posibilitatea de a circula rapid dintr-un capat in altul. Aceasta inseamna ca energia circula mai repede decat am dori si trebuie sa gasim o modalitate de a o incetini.
Cea mai obisnuita metoda de a incetini chi-ul pe holurile de acest tip este prin agatarea unor oglinzi sau tablouri pe ambele laturi ale culoarului, pentru ca energia sa mearga in zigzag pe masura ce se deplaseaza de-a lungul acestuia. Astfel, viteza energiei va scadea pana la un nivel mai acceptabil.
O alta metoda este folosirea plantelor. Amplasati plante de o parte si de alta a holului (dar nu fata in fata). Ele vor crea „obstacole” care vor incetini deplasarea chi-ului si vor stimula si energia in acelasi timp.
Culoarele inguste cu ferestre sau usi
Daca un hol ingust are mai mult de o usa sau fereastra de-a lungul lui, incetinirea chi-ului este chiar mai simpla. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa deschideti usa sau fereastra cativa centimetri, pentru ca chi-ul sa aiba unde sa se duca si sa nu mearga rapid de la un capat la altul al holului.
Holurile mari
In holurile mari, chi-ul se deplaseaza incet. Intr-un hol mare cu multe usi si ferestre, marea lor majoritate ar trebui sa fie inchise, altfel chi-ul va circula si mai incet. Chiar si asa chi-ul nu curge corespunzator, deci trebuie luate si alte masuri.
Un mod obisnuit de crestere a vitezei chi-ului este de a agata cristale mici in linie dreapta, in pozitie centrala, din interval in interval, de-a lungul holului, dintr-un capat in altul. Acest lucru ofera chi-ului o „cale de circulatie” naturala si descurajeaza tendinta de incetinire, imbunatatind fluxul intr-un mod considerabil.
Decoruri
Cum chi-ul care curge printr-un hol traverseaza camera cu camera, holul in sine trebuie sa fie cat mai neutru posibil. Aceasta inseamna ca trebuie sa existe un echilibru intre Yin si Yang, fara ca zone speciale din cadrul acestuia sa fie deliberat stimulate. Din punct de vedere al designului, holul este cel mai simplu de decorat, deoarece Feng Shui-ul recomanda doar mentinerea echilibrului dintre energii.
Incercati sa folositi in mod egal muchiile si formele ascutite, cat si pe cele rotunjite, pentru a mentine echilibrul. De exemplu, daca in hol exista mult lemn (parchet pe podea), echilibrati acest lucru cu perdele moi, usoare. In mod similar, daca holul este ca structura foarte rotunjit, echilibrati-l cu cateva tablouri dreptunghiulare sau patrate.
Nu ar trebui utilizate plantele decat atunci cand holul este ingust. Mobilierul ar trebui evitat, pentru ca holurile trebuie sa fie cat mai simple si neaglomerate posibil.
Lumina
Si aici, echilibrul este totul. Ar trebui incurajata lumina naturala cat mai mult posibil, deoarece chi-ul solar este extrem de benefic in toate cazurile, si evitati iluminatul artificial puternic, cum ar fi lampile fluorescente, deoarece acestea aduc prea multa energie Yang, afectand energia care trece. Luminile de perete amplasate de o parte si de alta a holului sunt cele mai bune pentru iluminatul de seara, pentru ca ofera si lumina, si umbra, realizandu-se astfel un echilibru ideal intre Yin si Yang.
Sunet si culoare
Pentru ca holurile sunt ca niste meridiane energetice prin care curge energia in casa dumneavoastra, trebuie ca si chi-ul sa circule uniform si nestingherit. In acest sens, nu este nevoie de sunet aici sau de culori specifice pentru stimularea unor zone. Odata ce ati reusit sa incetiniti sau sa accelerati deplasarea chi-ului, in functie de latimea lor, si ati echilibrat energia Yin cu cea Yang prin obiecte de decor si iluminat, nu mai aveti nimic de facut. Singurul lucru cu adevarat important in cazul holurilor este ca ele trebuie sa fie cat mai lipsite de mobilier si obiecte care sa aglomereze spatiul. Astfel puteti sta linistiti la gandul ca meridianele casei dumneavoastra functioneaza perfect.