DESPRE CELE CINCI ELEMENTE
"În naturã nu existã numai frumos: urâtul existã alãturi de frumos,
diformul alãturi de graþie, grotescul este reversul sublimului,
rãul binelui, umbra a luminii."
Victor Hugo
Teoria celor cinci elemente este o bazã solidã de informaþii. Puteþi prelua principiile tradiþionale Feng Shui ºi adapta propriilor dumneavoastrã necesitãþi.
Chinezii antici au descoperit cã lumea poate fi împãrþitã în cinci tipuri de energie, si acestora li s-au dat denumiri arhetipale din naturã: apã, lemn, foc, pãmânt ºi metal. Sistemul nu numai cã descrie energiile fundamentale, dar a fost folosit ºi pentru înþelegerea unor subsisteme de mai micã anvergurã, cum ar fi culori, forme, texturi, timp, corpul uman, organe ºi medii.
În Feng Shui, teoria celor cinci elemente este utilizatã pentru a determina care este elementul predominant sau deficitar dintr-un spaþiu. Remediile, bazate pe corespondenþa elementelor, realiniazã elementele. Folosite ca linii conducãtoare, cele cinci elemente pot sã vã ajute sã faceþi modificãri energetice pozitive în spaþiul dumneavoastrã în funcþie de necesitãþi. Rezultatul va fi un mediu echilibrat care vindecã ºi hrãneºte.
În corpul uman sunt reprezentate toate cele cinci elemente, deºi unul sau mai multe pot predomina. Manifestarea elementelor este vizibilã în constituþia, culoarea, trãsãturile feþei, trãsãturile de caracter ºi obiceiurile persoanei. Ca ºi în cazul unui spaþiu, elementele pot fi utilizate ca un instrument pentru echilibrarea oricãrei dizarmonii.
Întelegerea celor cinci elemente
Primul pas spre întelegerea teoriei celor cinci elemente este de a întelege modul în care se manifestã fiecare dintre acestea.