APLICAÞII - CAMERA DE ZI
Camera de zi este, in orice casa, locul unde membrii familiei petrec mult timp impreuna. Este locul unde se dezvolta relatiile si se solutioneaza problemele. Multa lume considera aceasta parte a casei un refugiu personal fata de lume, un loc unde stresul de fiecare zi poate fi uitat. Din acest motiv, atmosfera trebuie sa fie relaxanta si armonioasa, in asa fel incat relatiile dintre membrii familiei sa fie placute.
Camere unite
Daca doua camere se intrepatrund formand un plan deschis, chi-ul din unele zone va fi de o calitate mai redusa decat daca aceste camere ar fi de sine statatoare.
In cazul in care camera de zi se uneste cu sufrageria si nu exista un element care sa le separe, atunci zonele de nord-vest, vest si sud-vest ale camerei de zi nu sunt evidente si, in concluzie, aceste trei energii directionale lipsesc si ele. In acelasi timp, sufrageria pare a nu avea zonele de nord-est, est si sud-est, asa ca si de aici lipsesc trei energii vitale. Solutia este sa se imparta in mod artificial cele doua camere cu ajutorul unui perete. Acesta va restabili punctele cardinale care „lipsesc”, iar echilibrul se va reinstaura.
Tavanul
Chi-ul ricoseaza din tavan inspre persoanele situate in camera, asa ca, daca tavanul nu este uniform, chi-ul returnat ar putea determina aparitia unor situatii negative.
De exemplu, sa luam spre studiu un tavan cu grinzi. Barnele dau un sentiment foarte traditional de „caldura” unei camere, dar ele intrerup foarte mult curgerea chi-ului, iar unghiurile pe care le formeaza (muchiile) pot reflecta destul de abrupt chi-ul catre ocupantii camerei. Acest lucru creeaza o senzatie de disconfort si cei mai multi nu pot sa se relaxeze in acest mediu.
Si tavanele in panta au aceeasi problema. Chi-ul este reflectat tot in unghiuri necorespunzatoare si se creeaza astfel o atmosfera neplacuta, care poate da chiar o senzatie de apasare. Solutia pentru ambele cazuri este sa se agate un obiect mobil, in miscare, sau clopotei de vant pentru a disipa chi-ul negativ generat de grinzi sau inclinatiile tavanului si pentru a asigura o distributie mai omogena a chi-ului. In loc ca acest chi sa se reflecte abrupt, el va cadea mai usor.
Locul canapelelor si al fotoliilor
Locul in care se vor amplasa canapeaua si fotoliile va urma mai degraba un contur rotunjit decat in unghi. Daca exista prea mult Yang (unghiuri) in aceasta camera, nu se va putea crea o atmosfera relaxanta. Popularitatea actuala a mobilierului cu muchii multe nu corespunde principiilor Feng Shui.
Cei care stau pe canapea sau fotolii ar trebui sa vada usa. Daca acest lucru nu este posibil, atunci se va amplasa o oglinda care sa reflecte usa.
Cand veti lua decizia unde sa amplasati fotoliile sau scaunele, folositi-va intuitia. Nu puneti scaune fata in fata, deoarece incurajati confruntarile intre ocupanti. O pozitie in diagonala sau laterala ar fi de preferat.
Semineul
Nu amplasati scaune sau canapele fata in fata cu semineul, deoarece acest lucru restrictioneaza circulatia chi-ului in si din semineu. Puneti-le in diagonala sau intr-un aranjament sub forma de L.
Cand focul nu este aprins, curatati cenusa si galeria pentru a permite circulatia chi-ului.
Puneti cate o planta pe fiecare latura a semineului si poate una in interiorul lui atunci cand nu-l folositi. Acest lucru va asigura stimularea chi-ului din camin chiar si cand nu este utilizat si va mentine un echilibru in intreaga camera.
Televizorul
Pentru ca televizorul (sau aparatul video) sunt aparate electrice, ele ar trebui amplasate in zona pe care doriti sa o stimulati. Plasarea televizorului in partea de sud-est a camerei va incuraja bogatia si prosperitatea; in sud-vest, dragostea si casatoria; in nord-est, educatia si cunoasterea, si asa mai departe.
Masuta de cafea
Aceasta trebuie sa aiba o forma benefica din punct de vedere Feng Shui, respectiv cerc, patrat sau dreptunghi. Multi pun aceasta masuta in mijlocul camerei, dar, dupa cum am mai spus, zona centrala a unei case sau a unei camere trebuie sa fie libera, pe cat posibil. Va recomand sa puneti masuta intr-o parte a camerei si sa o aduceti eventual in centru numai atunci cand o folositi.
Daca totusi aveti o masuta in centrul camerei, puneti o vaza cu flori pe mijlocul ei, pentru ca chi-ul binefacator al centrului sa fie stimulat de energia florilor.
Rafturile de carti
Deoarece cartile au diferite dimensiuni si forme, daca sunt puse intr-un raft deschis, ele pot intrerupe destul de mult fluxul chi-ului. Din cauza acestui fapt, ar trebui sa evitati sa puneti rafturile de carti in locurile unde stau persoane sau, varianta de preferat, sa puneti cartile in biblioteci cu usi din sticla sau metal.
Decorul
Cand decorati o camera, cautati sa pastrati echilibrul in toate. Echilibrati muchiile cu formele rotunjite, lumina cu umbra si suprafetele dure cu materiale moi (perne). Astfel Yin va fi in echilibru cu Yang, si cei care locuiesc acolo vor putea sa se relaxeze pe deplin, toate acestea ducand la o comunicare mai buna in familie si la mai multa fericire.
Folosirea unor culori pastelate la decorarea camerei de zi asigura o stare de liniste si pace mai mare decat folosirea culorilor aspre, tari.
Daca vreti sa subliniati energia unei anumite zone, de exemplu zona bogatiei, folositi in partea de sud-est o culoare inrudita cu rosul, eventual un tablou, oricum un obiect care sa contina o parte semnificativa din aceasta culoare. Astfel veti stimula chi-ul dorit si restul camerei va ramane echilibrat si armonios.
Imaginile cu peisaje din natura sau cu fiinte vii (pesti inotand, de exemplu) sunt indicate pentru camera de zi, deoarece simbolizeaza chi-ul naturii si evoca un sentiment de liniste si armonie.
Ar trebui folosite materialele in culori pastelate oriunde este posibil: canapele, covoare, etc. Evitati pardoselile din lemn lacuit in camera de zi: nu incurajeaza membrii familiei la relaxare.
Lumina
Se va folosi cat mai mult posibil lumina naturala, asa ca trageti perdelele pe durata zilei si puneti un cristal sau o oglinda langa fereastra pentru a atrage mai multa lumina. Evitati luminile artificiale puternice, cum ar fi lampile fluorescente, deoarece acestea aduc foarte mult Yang dispersat in camera si dau o stare de neliniste. Folositi lampile standard sau cele de masa pentru a da camerei o atmosfera relaxanta in timpul serii. Astfel cantitatea de energie Yin va fi mai mare si dumneavoastra si familia va veti elibera rapid de stresul de peste zi.
Daca doriti sa stimulati chi-ul unei anumite zone, aprinderea a una sau doua lumanari va face minuni. O lumanare in zona estica a camerei va promova optimismul si sanatatea fara a afecta echilibrul camerei ca intreg. In acelasi mod, o lumanare in partea de sud-vest va aduce liniste si pace.
Exista o tendinta din ce in ce mai mare ca oamenii sa foloseasca lumanari sau candele numai in scop decorativ, dar in ceea ce priveste Feng Shui lumanarile sunt obiecte pe care trebuie sa le folositi, si nu sa va uitati la ele. Flacara lumanarii stimuleaza chi-ul, si nu lumanarea ca atare.
Plantele
Plantele cu frunze rotunde si lucioase sunt ideale pentru camera de zi. Cand sunt amplasate in colturile camerei, ele stimuleaza orice chi lent si incarca intreaga atmosfera cu viata si vitalitate. O planta amplasata la o fereastra atrage mai mult chi in camera, dar trebuie sa fiti atenti sa o rotiti la 180° in fiecare zi pentru a creste uniform.
Pomisorii bonsai sunt plante excelente pentru camera de zi, deoarece genereaza niveluri inalte de chi, care de obicei sunt inregistrate in aer liber. Ei insa trebuie ingrijiti cu foarte multa atentie, in special in locuintele cu incalzire centrala.
Un vas cu flori poate aduce viata si culoare, stimuland chi-ul in mod semnificativ. Pozitionarea lui in partea sudica a camerei va incuraja viata sociala si de afaceri; in partea de vest, pe de alta parte, va creste sentimentul de multumire din viata dumneavoastra. Fiti atenti unde il puneti, pentru a obtine maximum de beneficii.
Daca folositi vaze cu flori in acest scop, corelati culorile florilor cu cele corespunzatoare punctelor cardinale. Culorile calde, cum ar fi rosu, roz si purpuriu, ar trebui folosite in jumatatea de sud a camerei. Culorile mai reci, cum ar fi turcoazul sau nuantele de albastru mai inchis, ar trebui sa domine jumatatea nordica a camerei. Culoarea ideala pentru plantele din centru este, in mod evident, galbenul.
Miscarea
Ceasurile cu parti vizibile in miscare sunt modul cel mai bun de stimulare a chi-ului. Amplasati unul in zona pe care doriti sa o stimulati si veti avea asigurate 24 de ore pe zi de miscare, ce va duce la marirea cantitatii de chi. Un ceas in zona de sud va aduce energie personala, pe cand unul in partea de nord-vest va incuraja simtul responsabilitatii si puterea de a conduce.
Ceasurile cu pendula sunt, de asemenea, foarte bune pentru stimularea chi-ului, dar, fiind mai mari, este mai greu sa le gasiti un loc. Agatati unul pe peretele dinspre vest pentru prosperitatea familiei si pentru relatii mai bune intre membrii ei.
Aplicand aceste principii Feng Shui simple, veti crea o atmosfera de liniste si pace care va conduce spre relatii familiale puternice si sanatoase.