ROMANA        ENGLISH        ITALIANO         ESPANOL         DEUTSCH         FRANCAIS         PORTUGUESE         RUSSIAN  

 

APLICAȚII - Feng shui pentru grădină

    Filosofia feng shui spune că toate lucrurile din jurul nostru posedă o energie vitală, care circulă în interiorul spațiului în care trăim și care ne influențează viața.
Cum plantele au un puternic cîmp energetic și ele se subordonează celor cinci elemente și influențează corespunzător elementul căruia îi aparțin, starea de bine a celor din jur. Când cumpărăm plante este bine să ne ascultăm intuiția și să alegem pur și simplu plantele care ne plac. Doar așa vom obține echilibrul de care avem nevoie.

În ceea ce privește Yin și Yang, simbolul taoist al universului redat prin două lacrimi asemănătoare prinse într-un cerc, acesta reprezintă două contraste care nu ar putea exista niciodată unul fără celălalt, filosofia orientală acceptă faptul că noaptea, întunericul, femeia nu ar putea exista fără zi, lumină, bărbat - cele două forțe / energii, sunt complementare.

Grădinile amenajate după principiile Feng Shui sânt mai aproape ca aspect de grădinile englezești care nu necesită îngrijiri deosebite sau de cele cu pietre, decât de grădinile europene formale, supraîncărcate și artificiale, caracterizate prin elemente mai puțin naturale cum ar fi colțurile foarte ascuțite, unghiurile și liniile drepte.
Cînd începeți amenajarea grădinii, nu uitați de cele trei concepte principale ale feng shui:
1. curgerea energiei (formele ondulate, curbe sînt benefice, pe cînd liniile drepte sînt negative)
2. echilibrul dintre yin (întuneric, moale, pasiv) și Yang (lumină, tare, activ)
3. relațiile pozitive sau distructive dintre cele cinci elemente din feng shui: lemn, foc, pământ, metal și apă.

Plantele Yang

Plantele pot avea efecte variate, în funcție de forma lor generală, de forma frunzelor și florilor și de culoarea lor. Plantele cu frunze ascuțite, de exemplu, cum este crinul păcii - Spathiphyllum - este mai degrabă yang și ajută la mișcarea mai rapidă a energiei chi. Plantele cu țepi, cum sânt cactușii, atrag energia focului, pe cînd cele târâtoare, ca Selaginella, produc energia pămîntului; plantele cu frunze mici, rotunde, atrag energia metalului, iar plantele atîrnătoare, cum este iedera, atrag energia apei. O plantă tipică yang este Dracaena marginata, care poate fi plasată în colțul camerei pentru a stimuta energia chi; ea combină două elemente, lemnul și focul, prin forma sa dreaptă și frunzele lungi, cu vîrfuri ascuțite.

Plante yin

- planta Monstera deliciosa este considerata a fi yin și este deci o specie perfectă pentru zonele cărora trebuie să li se restaureze calmul și pacea, mai ales cele din sud, sud-est și nord-est.
- planta păianjen, Chlorophytum comosum, este ideală pentru zonele din nord.

Flori care sporesc energia chi

În funcție de culoarea și forma lor, florile vor mări cantitatea de energie chi în anumite zone particulare.
o Laleaua - poartă energia metalului; lalelele roșii creează o atmosferă romantică, iar cele roz aduc plăcere.
o Iris - este asociat cu vitalitatea, pasiunea și energia liberă.
o Floarea soarelui - are energia focului și o deosebit de mare putere de a stabiliza energiile.
o Garoafa - cele roz și roșii măresc gradul de romantism și plăcere, pe cînd cele albe dau demnitate și serenitate.
o Anemona - este asociată cu energia metalului; cele roșii, așezate într-o baie orientată spre sud, ajută la menținerea energiei chi.
o Narcisa - cele albe aduc liniște dacă sînt plasate înspre nord, demnitate înspre nord-vest și motivație și voință înspre nord-est.
o Mimosa - cu abundența de flori mici, asemănătoare mingiilor, mimosa crește energia chi, dacă planta este plasată în centrul casei.
o Crinul - florile, care au vîrfurile orientate în jos dau un sentiment de stabilitate și pot fi folosite pentru a aduce liniște într-o zonă mult prea agitată a casei.
o Trandafirii - cei roșii cresc energia chi în ceea ce privește romantismul și personalitatea, mai ales dacă sînt plasați în partea de vest a casei.


Ghid feng shui pentru grădină

o NORD: creativitate, dezvoltare personală, idei noi, inspirație, carieră, muzică, artă. Folosiți elemente de apă. Loc bun pentru: iaz, piscină, jacuzzi, magazie pentru instrumente de grădinărit din metal. Forme: ondulate, curbe. Evitați: elemente din piatră, lut, pământ.
o NORD-EST: cunoaștere, înțelepciune, meditație/lectură, dezvoltare interioară, spirituală și intelectuală, natură. Folosiți elemente de pământ. Loc bun pentru: bănci de piatră, amenajarea unei grădini cu pietre, depozitarea echipamentului pentru reparații, amplasarea de bolovani sau pietre, statui, cărămidă, orice obiect făcut din pămînt. Forme: suprafețe joase și plate. Evitați: plantele și copacii.
o EST: viața nouă, plante noi, renaștere și întinerire, armonie, sănătate, viață de familie, nutriție, însănătoșire. Folosiți elemente de lemn. Loc bun pentru: plantarea pomilor fructiferi și nu numai, a plantelor medicinale, amenajarea unor spații de joacă, saună, efectuarea de exerciții tai chi. Forme: coloane, cilindrice. Evitați: accesorii, unelte și mobilier de grădină din metal, flori albe.
o SUD-EST: bogăție, abundență, posesii materiale, comunicare. Folosiți: elemente de lemn. Loc bun pentru: cultivarea plantelor și a florilor sau creșterea peștilor. Forme: cilindrice, stîlpi, coloane sau colonade. Evitați: accesorii, unelte și mobilier de grădină din metal, flori albe
o SUD: oportunități, vise, aspirații, premii, faimă, recunoaștere, realizări, fericire, longevitate, festivităti. Folosiți elemente de foc. Loc bun pentru: grătar, foc, arderea frunzelor uscate, plantarea pomilor și a florilor. Forme: ascuțite, triunghiulare. Evitați: elementele de apă cum ar fi iazurile, cascadele sau fîntînile.
o SUD-VEST: căsătorie, iubire, maternitate, dragoste, relații, parteneriat. Folosiți elemente de pămînt. Loc bun pentru: amenajarea unui loc de luat cina, terenuri de sport. Forme: suprafețe joase, plate. Evitați: mobilierul de lemn pentru terase, chioșcurile de grădină, gardurile și porțile, culoarea verde.
o VEST: copii, creativitate, recoltă, socializare și distracție. Folosiți elemente de metal. Loc bun pentru: amenajarea unui spațiu de recreere, bar, locul de joacă al copiilor, loc bun pentru odihnă, convalescență, plajă. Forme: cercuri și arce de cerc. Evitați: grătare de barbeque, piramide, flori roșii.
o NORD-VEST: comerț, interese din afara casei, călătorii internaționale, paternitate, mentori și binefăcători, oameni care ajută, suporteri. Folosiți elemente din metal. Loc bun pentru: statuete ale unor zeități, îngeri, heruvimi, animale, șiraguri cu clopoței. Forme: cercuri și arcuri de cerc. Evitați: grătare de barbeque, piramide, flori roșii.

 Link-uri Recomandate

  

 

Home | About Teodor Vasile | What is Feng Shui | Courses | Photo | Forum | Contact
Powered By STAR SOFT DESIGN (C) CopyRight 2006 SC WICCA THEODORES COMPANIE DE CONSULTANTA SRL